Dinnyés Zsolt | Gázszerelő |

Telefon: +3630-2-138-006 /+3670-6-123-123 | Akkreditált Gázszerelő

Dinnyés Zsolt

1239. Budapest, Grassalkowich út 279/B
Dinnyés Zsolt

Spórolási tippek a termosztáthasználattól a gázszerelő segítségéig

2024-01-23, by admin, category Blog, Gázszerelés, Gázszerelő | Címkék:

Egy jó gázszerelő sokat segíthet a fogyasztás csökkentésében, de maguk a felhasználók is tehetnek azért, hogy szerényebb összegek kerüljenek a számlákra!

A gázszámla sok háztartásban jelentős kiadást jelent, különösen a téli hónapokban, amikor a fűtés jócskán megnöveli a fogyasztást. De vajon tudjuk-e, hogyan csökkenthetjük a gázfogyasztásunkat és ezzel a kiadásainkat? Az alábbiakban néhány egyszerű és hatékony tippet sorakoztatunk fel, amelyekkel spórolni lehet a gázon, anélkül, hogy le kellene mondani a melegről és a kényelemről.

Állítsuk be a megfelelő hőmérsékletet

Az egyik legegyszerűbb módja a fogyasztás csökkentésének, hogy beállítjuk a megfelelő hőmérsékletet. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint a lakásokban a komfortos hőmérséklet 20-22°C között van. Ha ennél magasabbra állítjuk a termosztátot, feleslegesen pazaroljuk a gázt, a túl meleg levegő ráadásul az egészségünkre is káros lehet.

Állítsuk tehát a termosztátot a megfelelő hőmérsékletre, és ne fűtsük túl a lakást. Egy átlagos ingatlanban minden egy fokkal alacsonyabb hőmérséklet 6%-kal csökkentheti a gázfogyasztást - és ez bizony nem kevés. De mit tehetünk még?

A MEKH azt javasolja, hogy éjszaka és napközben, amikor nincs otthon senki, csökkentsük a hőmérsékletet 16-18°C-ra. Ezzel gázt takarítunk meg és a fűtési rendszerünk is kevésbé terhelődik. Ha programozható termosztátot használunk, beállíthatjuk, mikor kapcsoljon le és fel a fűtés, így nem kell figyelnünk arra, hogy letekerjük a radiátorokat, amikor elmegyünk otthonról.

Használjunk energiatakarékos készülékeket

Az energiatakarékos készülékek kevesebb gázt használnak ugyanazért a teljesítményért, mint a régi vagy rossz minőségű berendezések. Ha erre figyelünk, nem csak a gázszámlánkat csökkenthetjük, hanem a környezetvédelemért is tehetünk egy lépést, hiszen kevesebb károsanyagot bocsátunk ki a levegőbe.

Az energiatakarékos gázkészülékek felismeréséhez figyeljünk az energiacímkére, amely megmutatja, hogy milyen energiahatékonysági osztályba tartozik a készülék. Az energiacímke skálája „A”-tól „G”-ig terjed, ahol az „A” a legjobb, a „G” pedig a legrosszabb. Ugyanakkor az „A” osztályon belül további kategóriák is vannak, amelyek még nagyobb energiahatékonyságot jelentenek.

Ha gázkészüléket szeretnénk vásárolni, érdemes az A+ vagy annál jobb energiahatékonysági osztályú készülékeket választani. Ha régi vagy rossz minőségű gázkészülékünk van, a legjobb, ha lecseréljük egy korszerűbb típusra, ami ugyan komolyabb kiadást jelent, hosszú távon viszont megtérül a befektetés. A bekötéshez feltétlenül kérjük gázszerelő segítségét!

Ellenőrizzük rendszeresen a gázórát

Segíthet spórolni, ha rendszeresen ellenőrizzük a gázórát, hiszen ez mutatja meg, mennyi gázt használtunk el egy adott időszakban, és ez alapján számolják ki a számlák összegét. Ha a gázóránk nem működik megfelelően, előfordulhat, hogy több gázt számláznak nekünk, mint amennyit valójában használtunk, vagy fordítva, kevesebbet, ami utólagos elszámolást eredményezhet.

A gázóra ellenőrzéséhez havonta egyszer olvassuk le a gázóra állását és hasonlítjuk össze a szolgáltató által küldött számlával. Ha eltérést tapasztalunk, jelezzük a szolgáltatónak, és kérjük a gázóra ellenőrzését vagy cseréjét. Az ellenőrzés és csere gyakoriságát egyébként a szolgáltató határozza meg, és általában 5-10 évente szükséges, ha minden rendeltetésszerűen működik.

Forduljunk gázszerelő szakemberhez

Az utolsó, de mind közül a legfontosabb tipp, hogy forduljunk gázszerelő szakemberhez, ha bármilyen problémánk, igényünk vagy akár csak kérdésünk van a gázkészülékeinkkel kapcsolatban. Egy szakember segíthet abban, hogy a rendszerünk optimálisan működjön, és elkerüljük a felesleges energiaveszteséget.

A rendszeres ellenőrzés és megelőző karbantartás segít megelőzni a komolyabb problémákat és egyúttal a hatékonyság csökkenését is. Egy kis szakmai segítséggel, néhány hasznos tanáccsal biztonságosabbá tehetjük otthonunkat és növelhetjük gázkészülékeink élettartamát, a csekélyebb gázfogyasztás pedig ezek mellett már csak extra előny.

Reméljük, tippjeink Önnek is segítenek csökkenteni a fogyasztást és gondtalanná varázsolni a gázkészülékek használatát. Ha úgy érzi, elérkezett az idő, hogy egy jó gázszerelő átnézze készülékeit, forduljon hozzánk bizalommal!

Comments are closed.

Azonnali elérhetőség
Tel:
+3630-2-138-006
Tel:
+3670-6-123-123
Email:
dezsecsoszer@gmail.com